Agents estratègics amb seu a Cerdanyola
La Universitat Autònoma de Barcelona és una universitat pública creada el 1968. La major part dels seus centres docents es troben ubicats al Campus de Bellaterra a Cerdanyola del Vallès. Actualment imparteix 105 titulacions de grau, 141 programes de màster universitari, 133 programes de màster propi, 297 diplomes i cursos de postgrau i 90 programes de doctorat.
En els darrers anys la UAB ha vist com es reconeixia el seu esforç per impulsar la qualitat de la docència, per atraure talent internacional i per obtenir un impacte creixent de la recerca amb una millora progressiva de la classificació en els rànquings internacionals més prestigiosos i influents. Així la UAB es troba entre les capdavanteres de l’àmbit espanyol en rànquings mundials com el QS World University Rankings (QS WUR), el Times Higher Education World University Rankings (THE WUR) i l’Academic Ranking of World Universities (ARWU).
Instituts Univ ersitaris de Recerca Propis
Centres d’estudis i de recerca
Instituts universitaris de recerca adscrits a la UAB
Centres de recerca participats
Centres del CSIC amb conveni amb la UAB
El Parc de Recerca UAB (PRUAB) és una fundació sense ànim de lucre creada el 2007 per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). La seva missió és impulsar i millorar les activitats de transferència de tecnologia i coneixements dels seus membres, promoure l’activitat emprenedora mitjançant la creació de noves empreses basades en la recerca i, en general, facilitar la interacció entre la recerca, el món empresarial i la societat.
El PRUAB dóna servei als departaments i grups de recerca de la UAB, així com als centres i instituts ubicats al campus. Tots ells porten a terme la seva activitat al voltant de sis eixos temàtics bàsics: Biotecnologia i Biomedicina; Tecnologies de l’Alimentació i Sanitat Animal; Ciència de Materials i Energia (nanotecnologia i microelectrònica), Tecnologies de la Informació i la Comunicació; Ciències Socials i Humanitats; i Medi ambient i Canvi Climàtic. Pretén ser una eina eficaç de transferència de coneixements i de tecnologia, capaç de comunicar-se i respondre a les necessitats del personal investigador, dels emprenedors i de les empreses.
El Sincrotró ALBA és una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i és la més important de la zona del Mediterrani.
Es tracta d’un complex d’acceleradors d’electrons per produir llum de sincrotró, la qual permet visualitzar l’estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats.
L’energia del feix d’electrons que es genera a l’ALBA és de 3 GeV i s’aconsegueix mitjançant la combinació d’un accelerador lineal (LINAC) i un propulsor de baixa emitància i màxima potència col·locat al mateix túnel que l’anell d’emmagatzematge. El Sincrotró ALBA té un perímetre de 270 metres i 17 trams rectes disponibles per a la instal·lació de dispositius d’inserció.
Actualment, l’ALBA disposa de vuit línies de llum operatives, que comprenen tant els raigs X tous com els raigs X durs, i que es destinen principalment a les biociències, la matèria condensada (nanociència i propietats magnètiques i electròniques) i la ciència dels materials. Es troben en construcció quatre línies de llum més (fotoemissió de baixa energia i alta resolució angular per a materials complexos, microfocus per a cristal·lografia de proteïnes, absorció i difracció i tomografia de raigs X).
Aquesta gran infraestructura científica genera unes 6.000 hores de llum anualment i està disponible per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any. Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents d’institucions de l’Estat espanyol (65%) i també d’altres països (35%).
L’ALBA està gestionat pel Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS) i cofinançat a parts iguals per l’Administració espanyola i catalana. Pertany a la xarxa d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), grans instal·lacions, recursos, equipaments i serveis, únics en el seu gènere, que estan dedicats a la recerca i desenvolupament tecnològic d’avantguarda i de màxima qualitat, així com a fomentar la transmissió, intercanvi i preservació del coneixement, la transferència de tecnologia i la innovació.
El Parc de l’ALBA és un consorci entre l’Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat de Catalunya. És conegut com a Parc de l’Alba en referència al nom del sincrotró.
Té per objecte actuar com a administració encarregada del desenvolupament urbanístic del Centre Direccional Cerdanyola, i coordinar l’actuació dels ens consorciats en el planejament, gestió, urbanització i comercialització dels terrenys inclosos en el seu àmbit. També, treballa a fi de promoure la innovació científica, la cohesió ciutadana i la sostenibilitat del medi natural de la regió.
El Parc Tecnològic del Vallès és una societat que gestiona l’àrea tecnològica al voltant de Cerdanyola del Vallès. El PTV ofereix serveis per a les empreses que s’hi instal·len i promou la innovació i la recerca tecnològica.
La societat es va constituir l’any 1987 pel CIDEM (Centre d’Innovació i de Desenvolupament Empresarial, actual ACCIÓ) de la Generalitat de Catalunya i pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Les primeres empreses s’hi van instal·lar l’any 1989.
Actualment ofereix espais per a noves empreses o centres de treball, des de sales de coworking a espais industrials, així com a lloguer d’equipaments i sales per a convencions, esdeveniments, reunions i formacions.
Eurecat és el Centre Tecnològic de Catalunya resultant de la integració d’Ascamm, Barcelona Media, Barcelona Digital, Cetemmsa i CTM.
Com a Centre Tecnològic fa de pont entre el món del coneixement i el teixit econòmic, proveint tecnologia innovadora i diferencial per donar resposta a les necessitats d’innovació i impulsar la competitivitat de les seves empreses clients.
Eurecat va néixer amb vocació de ser un referent en la cooperació públic privada en l’àmbit de la recerca i la innovació, sent un dels principals actors en la implementació de l’estratègia tecnològica de Catalunya, formalitzada en la RIS3CAT.
En conjunt, reuneix l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 51 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.500 empreses en els àmbits industrial, digital i biotecnològic.
El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.